codzienność

piątek, 19 października 2012

naleśniki z karmelizowanymi jabłkami


Delikatne i bardzo cienkie naleśniki podane z soczystymi jabłkami gotowanymi w karmelu. Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami zasmakują każdemu.

185 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
250 ml mleka
2 łyżki cukru 
2 łyżeczki masła

Wsypać mąkę do miski, dodać sól, jajka, mleko i cukier, mieszać powoli zagarniając mąkę z brzegów, dodać stopione masło i wymieszać. Ciasto odstawić na godzinę, by odpoczęło. Patelnię rozgrzać, posmarować olejem, odmierzyć 2 łyżki ciasta naleśnikowego i rozprowadzić je szybko na patelni. Kiedy brzeg naleśnika zarumieni się, przewrócić go na drugą stronę.



4 jabłka
60 g masła
140 g cukru
sok z cytryny

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na osiem części. Roztopić masło w garnku, dodać cukier i podgrzewać aż się rozpuści. Włożyć kawałki jabłek i gotować je w karmelu, aż się zarumienią i zmiękną. Dodać sok z cytryny do smaku. Podawać naleśniki z nadzieniem jabłkowym. 


16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Antenka, bardzo proste smaki ale rzeczywiście pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Achy i ochy dla Ciebie Kamilo:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie nalesniki! :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cieniutkie te naleśniki;) Pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, rzeczywiście są jak papier :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Och jakie cieniutkie... Narobiłaś mi ochoty... Jużteraz sama nie wiem czy naleśniki z jabłkami, czy szarlotka, czy wreszcie pozostać przy brownie, które mi zostało...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, a może wszystkiego po troszeczku :) Ściskam!

      Usuń
  6. Cudowne! Zjadłoby się:)

    OdpowiedzUsuń
  7. obłędne!!! zjadłabym nawet podwójną porcję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, miło, że Ci się podobają :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.