codzienność

sobota, 8 października 2011

zupa z pieczonej papryki


Zupa z pieczonej papryki na bazie selera naciowego i soczystej marchewki, z dodatkiem świeżych pomidorów i aromatycznego czosnku. Aby przygotować zupę użyłam paprykę pieczoną w zalewie. Ta zupa jest bardziej gęsta i sycąca niż zupa krem z pieczonej papryki

3 pomidory
1 łyżka oliwy
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
500 ml bulionu
sól 
pieprz
śmietana

Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, paprykę odsączyć za zalewy i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażyć dołożyć pokrojoną w kostkę marchewkę i selera, smażyć, aż się zeszklą. Dodać paprykę i pomidory, dusić około 10 minut. Następnie wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem gotować około 15 minut, następnie całość zmiksować i doprawić do smaku. Dodać śmietanę i wymieszać.



8 komentarzy:

  1. wspaniały kolor. Pyszna musi być taka zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. heh, znowu się zgrałyśmy, u mnie też dzisiaj zupa z papryki, ale nie pieczonej:))) takiej jeszcze nie robiłam, ale widzę że warto spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na zdjęciu jest podobna do mojej ulubionej zupy pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie zupy o żywych kolorach, paprykowej nigdy nie jadłam i od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, będę musiała w końcu jej spróbować, bo wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana, kolor i smak super. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Gosiu, miło, prawda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tomku, Twoja pewnie też pyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Burczymiwbrzchu, koniecznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.