Puszyste i delikatne jak chmurka ciasto z truskawkami i rabarbarem, pochodzi ze starego zeszytu z przepisami.
250 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
150 g cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
truskawki
rabarbar
cukier puder
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Masło utrzeć, dodać żółtka i jajko, cukier, aromat i dalej ucierać. Przesiać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, nałożyć warstwę owoców. Piec w piekarniku nagrzanym do 175° C, przez około 40 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Stare zeszyty to najlepsze źródło pysznych przepisów. Świetnie wygląda to ciasto :D
OdpowiedzUsuńStary zeszyt na pewno skrywa mnóstwo takich pysznych przepisów.
OdpowiedzUsuńCiasto pełne owoców jest dla mnie idealnym deserem!
Wyglląda przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, oj tak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, w zeszycie mnóstwo przepisów. Dla mnie ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńto jeszcze jest rabarbar?:) zazdraszczam:)))) cudo ciacho, a przepisy ze starych zeszytów są najlepsze:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, rabarbaru tyle, że starczyło na ostatni taki letni placek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń