codzienność

sobota, 10 września 2011

ciasto z brzoskwiniami i ajerkoniakiem


Ajerkoniak, soczyste brzoskwinie zatopione w cudownym cieście i nic więcej nie potrzeba. Ciasto z brzoskwiniami i ajerkoniakiem to przepis na błyskawiczny podwieczorek, propozycja z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" 9/2002.


500 g brzoskwiń
200 g masła
150 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
5 jajek
300 g mąki pszennej
20 g orzechów włoskich
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml ajerkoniaku
sól
cukier puder

Sparzyć świeże brzoskwinie, następnie przelać zimna wodą i ściągnąć z nich skórkę. Owoce przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Masło, cukry i szczyptę soli utrzeć na krem, dodawać partami jajka, delikatnie mieszając. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko do kremu jajecznego i delikatnie wymieszać. Wlać ajerkoniak i całość dokładnie utrzeć. Ciasto wyłożyć równomiernie na posmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 32 x 37 centymetrów. Brzoskwinie wcisnąć lekko w ciasto wypukłą stroną i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200° C przez około 35 minut. Pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

21 komentarzy:

  1. Kamila,tym ajerkoniakiem to mnie dobiłaś...
    No muszę się poczęstować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, musi smakować świetnie!
    Wygląd ma super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałabym móc porwać chociaż kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber, no nie chciałam ale ciasto z jego dodatkiem jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana, ciasto smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kaś porywaj, nawet więcej. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Kuchareczka, podwieczorek bardzo udany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Deserowo, miło mi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Grażynko, częstuj się proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Swietny przepis Kochana ;*

    OdpowiedzUsuń
  14. Kamilko, to ciasto jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewelajna, przyznam że dodatek tego ajerkoniaku do ciasta, to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy11/13/2012

    It's going to be finish of mine day, except before end I am reading this impressive piece of writing to improve my know-how.
    My web-site Myearnmoneysite.Com

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy11/14/2012

    We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.
    Here is my web site :: woodworkingadvice.net

    OdpowiedzUsuń
  18. Anonimowy11/14/2012

    Нey There. I found your weblοg the use of mѕn.
    This is a very ѕmartly ωrittеn articlе.
    I'll be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful info. Thank you for the post. I'll definitely cοmebaсk.
    Here is my webpage - Dating

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy11/15/2012

    I got this web page from my friend who told me regarding this web sіte and at the
    moment this time I am browѕing this ѕite аnd reading very informаtive content at this place.
    Here is my web-site ... Make Money

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy11/17/2012

    Fantastic bеat ! I would likе to aрprentice ωhile yоu amend your site, how could і subscribe
    for a blog websitе? The account aided me a aсceptable ԁеal.
    I had been a lіttle bіt acquaintеd of
    this your broadcast provided brіght clear concept
    Here is my web site ; black mold removal

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.