codzienność

piątek, 9 września 2011

cykoria z orzechami i kozim serem


Cykoria z orzechami i kozim serem to klasyczne połączenie. Dobrze smakują liście cykorii wypełnione serem kozim i orzechami, a gdy te orzechy zatopione są jeszcze w sosie miodowym to smak jest niebiański. Można użyć orzechów włoskich, laskowych, orzeszków ziemnych czy pekanów.


4 cykorie
100 g koziego sera
80 g orzechów
4 łyżki miodu
pieprz
tymianek

Cykorię przekroić na pół i wyjąć środkowe, najmniejsze liście. Ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód wrzucić orzechy i wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać ser. Posypać posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Masę nakładać na łódeczki z cykorii i podawać.

16 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo imponująco! A wiesz, że ja nigdy nie jadłam cykorii

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały widok z rana!
    Znam i przyrządzam często jesienią i zimą.
    Cykoria jakoś najlepiej w chłodne dni mi smakuje.
    Dzisiaj jest też taki dzień...
    Ciepło Cię pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. widzialam ostatnio w sklepie cykorię, ale nie zdecydowałam się na kupienie jej, bo nie wiedziałam co w zasadzie mogłabym z niej przygotować. Teraz juz wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwinno, to polecam w taki razie, może Ci zasmakuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Amber, doskonale smakuje, w takim okresie, lubię bo wzbogaca o brak sałat. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasia, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyznam że jeszcze nie jadłam takiego połączenia smaków,ale jest bardzo zachęcające;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Monami, cieszę się w takim razie, że jestem pomocna :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Monisia, razem świetnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja się przyznam, że zawsze miałam cykora i cykorii nie robiłam, bo nie wiedziałam "jak to ugryźć" i "z czym to się je" ;) a tu takie piękne danie zrobiłaś i zazdroszczę Ci bardzo i chyba to mój pierwszy krok do przekonania się do cykorii.

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy9/09/2011

    Oj, jeszcze nigdy nie jadłam cykorii. Jak ona smakuje? Jestem ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  13. och, to musi być wyborna przekąska:) chętnie bym się taką poczęstowała:))) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moniko pamiętam jak pierwszy raz przywiozłam cykorię do domu a ambicja nie pozwalała mi zapytać męża jak mam ją przygotować wtedy dziękowałam za internet :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Shaday, smakuje jak sałata czy kapusta, tylko z goryczką. Ale jest też czasem taka która wcale nie jest gorzka. Moja teraz taka właśnie była.

    OdpowiedzUsuń
  16. Gosiu wstyd się przyznać ale tak mi smakowało że najchętniej wcale bym się nie podzieliła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.