Cykoria z orzechami i kozim serem to klasyczne połączenie. Dobrze smakują liście cykorii wypełnione serem kozim i orzechami, a gdy te orzechy zatopione są jeszcze w sosie miodowym to smak jest niebiański. Można użyć orzechów włoskich, laskowych, orzeszków ziemnych czy pekanów.
4 cykorie
100 g koziego sera
80 g orzechów
4 łyżki miodu
pieprz
tymianek
Cykorię
przekroić na pół i wyjąć środkowe, najmniejsze liście. Ser pokroić w
kostkę. Na patelni rozgrzać miód wrzucić orzechy i wymieszać. Zdjąć z
ognia i wmieszać ser. Posypać posiekanym tymiankiem i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Masę nakładać na łódeczki z cykorii i podawać.
Wygląda bardzo imponująco! A wiesz, że ja nigdy nie jadłam cykorii
OdpowiedzUsuńWspaniały widok z rana!
OdpowiedzUsuńZnam i przyrządzam często jesienią i zimą.
Cykoria jakoś najlepiej w chłodne dni mi smakuje.
Dzisiaj jest też taki dzień...
Ciepło Cię pozdrawiam.
widzialam ostatnio w sklepie cykorię, ale nie zdecydowałam się na kupienie jej, bo nie wiedziałam co w zasadzie mogłabym z niej przygotować. Teraz juz wiem :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna przekąska :)
OdpowiedzUsuńMalwinno, to polecam w taki razie, może Ci zasmakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, doskonale smakuje, w takim okresie, lubię bo wzbogaca o brak sałat. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasia, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzyznam że jeszcze nie jadłam takiego połączenia smaków,ale jest bardzo zachęcające;)
OdpowiedzUsuńMonami, cieszę się w takim razie, że jestem pomocna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMonisia, razem świetnie się komponuje :)
OdpowiedzUsuńa ja się przyznam, że zawsze miałam cykora i cykorii nie robiłam, bo nie wiedziałam "jak to ugryźć" i "z czym to się je" ;) a tu takie piękne danie zrobiłaś i zazdroszczę Ci bardzo i chyba to mój pierwszy krok do przekonania się do cykorii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Oj, jeszcze nigdy nie jadłam cykorii. Jak ona smakuje? Jestem ciekawa.
OdpowiedzUsuńoch, to musi być wyborna przekąska:) chętnie bym się taką poczęstowała:))) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMoniko pamiętam jak pierwszy raz przywiozłam cykorię do domu a ambicja nie pozwalała mi zapytać męża jak mam ją przygotować wtedy dziękowałam za internet :)
OdpowiedzUsuńShaday, smakuje jak sałata czy kapusta, tylko z goryczką. Ale jest też czasem taka która wcale nie jest gorzka. Moja teraz taka właśnie była.
OdpowiedzUsuńGosiu wstyd się przyznać ale tak mi smakowało że najchętniej wcale bym się nie podzieliła :)
OdpowiedzUsuń