Bardzo smakowały nam kwiaty cukinii faszerowane ricottą, postanowiłam więc wykorzystać ich świetny smak i zrobiłam tartę nadziewaną kwiatami cukinii. Tarta jest bardzo delikatna w smaku.
250 g mąki pszennej
150 g masła
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
Zamrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, sól oraz zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Ciastem wyłożyć formę do tart i podpiec spód w temperaturze 180° C przez około 20 minut.
250 g sera ricotta
50 g sera feta
1 jajko
2 gałązki bazylii
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
15 kwiatów cukinii
Ricottę
wymieszać z fetą, posiekaną bazylią, drobno posiekanym czosnkiem oraz jajkiem i doprawić do smaku.
Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą
końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć,
układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak,
żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze
szprycy.
4 jaja
200 g kremowego serka
250 ml śmietany kremówki
sól
sól
pieprz
W
misce ubić jajka z śmietaną i serkiem, doprawić do smaku. Na
podpieczonym cieście rozłożyć nadziane kwiaty cukinii i wszystko zalać
masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w
temperaturze 180° C. Podawać na ciepło lub na zimno.
Wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńAleż to apetyczne! ;)
OdpowiedzUsuńWow! Jestem pod wielkim wrazeniem Twojej tarty :) wyglada cudnie, napewno jeszcze lepiej smakuje!
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie!
OdpowiedzUsuńcudna, cudna ta tarta!
Nigdy jeszcze nie widziałam kwiatów cukinii do kupienia. A jak patrzę na takie pyszności jak ta tarta to mam na nie ogromną ochotę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kwiatów cukinii, ale ta tarta wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńJak ona się cudownie upiekła! Pięknie wygląda i bardzo smaczna musiała być:) Super pomysł z tymi kwiatami cukinii:)
OdpowiedzUsuńTo ostatnie zdjęcie... po prostu fantastyczne.
OdpowiedzUsuńPodobną tartę zrobiłam niedawno dwa razy w krótkim odstepie czasu między jedną i drugą. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńśliczna ta tarta!:))) z chęcią spróbowałabym kawałeczek tych twoich kwiatków:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiękne są te kwiaty!
OdpowiedzUsuńPrzygody kulinarne, witam u mnie i bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńRusskaya, miło mi.
OdpowiedzUsuńSara, tarta jest bardzo delikatna w smaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKarmel-itka, miło mi czytając Twoje słowa. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTusia, kwiatki z ogródka mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia mam nadzieję, że kiedyś będziesz miała okazję spróbować. Uściski!
OdpowiedzUsuńJudik, sama byłam zdziwiona, że ta masa jajeczna tak się ładnie zapiekła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszko, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLashqueen, podziwiałam Twoje dzieła. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo się cieszę, ze chociaż w tym roku kwiatków jest dostatek. Miłego wieczoru!
OdpowiedzUsuńHaniu-Kasiu, w takim razie zapraszam.
OdpowiedzUsuńciekawe jak taka tarta smakuje :) wygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńTa tarta jest dosłownie nieziemska! Uwielbiam Twoje pomysły na wykorzystanie kwiatów.. :) I jestem ciekawa, czy dzięki nim tarta zyskuje jakiś oryginalny smak..:)
OdpowiedzUsuńjestem pod ogromnym wrażeniem, wygląda kapitalnie!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kwiatów cukinii, skąd Ty je bierzesz.
fe-no-me-nal-na!!!
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Ależ zerwałaś kwiatów... Niesamowite....! Ja ostatnio smażyłam je tylko w cieście naleśnikowym, ale teraz to chyba zostanie czekać do następnego roku, a wzrok delektować Twoją uroczą tartą :)
OdpowiedzUsuńZauberi, kwiatki w posmaku przypominają delikatne, malutkie cukinie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPanno L, przyjemnie czytać takie słowa. Tarta jest bardzo delikatna, następnym razem nadam bardziej wyrazistego posmaku. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMoniko, kwiatki mam dzięki ogródkowi mamy i jej hodowli cukiniowej. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEwelajna, udała się nam w tym roku hodowla, zrywamy jednak tylko kwiaty męski, a cukinie nadal sobie rosną :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKamila! Nie mogę wyjść z podziwu - tyle kwiatów cukinii i tak przepiękna tarta! Jest zjawiskowa! Naprawdę!
OdpowiedzUsuńMnie w ty roku nie udało się dostać kwiatów i ogromnie żałuję...
Pozdrawiam Cię:)
Aniu, na widok tylu kwiatków ucieszyłam się tak jakby mi kto gwiazdkę z nieba podarował. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń