Sałatka nicejska charakteryzuje się zdecydowanym smakiem, jej skład jest różny i zależy od upodobania. Można dodać do niej jajka, anchois, czarne oliwki, tuńczyka, świeży bób, paprykę, pomidory, ogórki i wiele innych różnych składników.
300 g zielonej fasolki szparagowej
4 pomidorki koktajlowe
2 jajka
125 g tuńczyka w zalewie
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
4 pomidorki koktajlowe
2 jajka
125 g tuńczyka w zalewie
2 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Fasolkę
oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokroić na kawałki. Ugotować w
osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Pomidory
opłukać, oczyścić, pokroić na ósemki. Jajka ugotować na twardo,
ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na ósemki. Czosnek obrać,
posiekać. Sok z cytryny wymieszać z musztardą i koncentratem
pomidorowym, dodać czosnek, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.
Dolewając stopniowo oliwę ubijać, aż powstanie gładki sos. Tuńczyka
osączyć z zalewy, lekko rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć pomidory i
osączoną fasolkę. Polać sosem, lekko przemieszać. Rozłożyć na
talerzach, przybrać ósemkami jajek i kawałkami tuńczyka.
Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.Zaplanowałam ją na jutro.
U mnie będzie nieco inny skład: z sałatą i wędzonym łososiem.
Słonecznie Cię pozdrawiam!
Amber, muszę koniecznie kiedyś spróbować z takimi dodatkami. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńlubię taką sałateczkę:)) lubię ją podawać warstwowo w przezroczystej misce:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatkowa kompozycja. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńGosiu, w warstwach uroczo się prezentuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, dodatki według uznania, podstawa to fasolka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń