codzienność

sobota, 6 sierpnia 2011

sałatka nicejska


Sałatka nicejska charakteryzuje się zdecydowanym smakiem, jej skład jest różny i zależy od upodobania. Można dodać do niej jajka, anchois, czarne oliwki, tuńczyka, świeży bób, paprykę, pomidory, ogórki i wiele innych różnych składników.


300 g zielonej fasolki szparagowej 
4  pomidorki koktajlowe
2 jajka
 125 g tuńczyka w zalewie
 2 ząbki czosnku   
sok z 1 cytryny  
1 łyżeczka musztardy  
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego  
4 łyżki oliwy 
 sól 
pieprz

Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokroić na kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Pomidory opłukać, oczyścić, pokroić na ósemki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić na ósemki. Czosnek obrać, posiekać. Sok z cytryny wymieszać z musztardą i koncentratem pomidorowym, dodać czosnek, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Dolewając stopniowo oliwę ubijać, aż powstanie gładki sos. Tuńczyka osączyć z zalewy, lekko rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć pomidory i osączoną fasolkę. Polać sosem, lekko przemieszać. Rozłożyć na talerzach, przybrać ósemkami jajek i kawałkami tuńczyka.

6 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda!
    Bardzo lubię.Zaplanowałam ją na jutro.
    U mnie będzie nieco inny skład: z sałatą i wędzonym łososiem.
    Słonecznie Cię pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber, muszę koniecznie kiedyś spróbować z takimi dodatkami. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię taką sałateczkę:)) lubię ją podawać warstwowo w przezroczystej misce:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sałatkowa kompozycja. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, w warstwach uroczo się prezentuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana, dodatki według uznania, podstawa to fasolka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.