Soczyste polędwiczki z indyka doskonale smakują z mieszanymi grzybami leśnymi samemu zebrane w pobliskim lesie, do tego serwowana pieczona fasolka z cebulką. Polędwica z grzybami i pieczoną fasolką, to propozycja na obiad lub smaczną kolację.
300 g fasolki szparagowej
2 czerwone cebule
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
Fasolkę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W żaroodpornym naczyniu ułożyć fasolkę oraz cebulę, polać oliwą i doprawić do smaku. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, piec około 50 minut, aż fasolka będzie miękka.
1 polędwica z indyka
300 g mieszanych grzybów
100 ml śmietany
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
sól
pieprz
słodka papryka
Polędwicę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni na rozgrzanym oleju, podsmażyć mięso z każdej ze stron na złoty kolor. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, gdy się zeszklą dodać grzyby, przyprawy i smażyć chwilę. Do sosu grzybowego dodać podsmażoną polędwicę, przykryć i wszystko razem smażyć, aż mięso będzie miękkie. Z sosu wyciągnąć polędwicę na talerz i pokroić w plastry. Do sosu dolać śmietanę i chwilkę dusić. Kawałki polędwicy podawać polane sosem grzybowym w otoczeniu pieczonej fasolki.
uwielbiam leśne grzyby, już się nie mogę doczekać aż pojadę do rodziców i wybiorę się z tatkiem na grzyby:))) super obiad, aż mi się ślinianki aktywowały:)))
OdpowiedzUsuńJakie pyszne danie!
OdpowiedzUsuńJestem miłośniczka grzybów i nie mogę obojętnie przejść obok takiego grzybowego obiadu.
Pozdrawiam Cię.
Oj, to musi być pyszny obiadek! Podoba mi się:)
OdpowiedzUsuńPycha :) bardzo lubie lesne grzyby ; )
OdpowiedzUsuńGosiu, grzybki w doborowym towarzystwie świetna sprawa! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAmber, to takie nasze swojskie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMajana, to posiłek w stylu nie wygląda a smakuje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSara, grzyby sprawiają, że ze zwykłej potrawy można coś wyczarować smacznego. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamila! To danie jest cudowne! I nie mów mi, że masz te grzyby w lesie "pod nosem"!!! Zazdroszczę i chcę do Ciebie na grzyby!
OdpowiedzUsuńŚwietne danie! Uwielbiam grzyby.. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpyszne smaki
OdpowiedzUsuńAniu, tak pod nosem to może nie całkiem, ale na tyle blisko, by wybrać się na spacer. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńMenu na weekend miło mi, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDorota, dziękuję. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam polędwiczki, są delikatne i pyszne, i faktycznie grzyby pasują do nich idealnie!
OdpowiedzUsuńA pieczonej fasolki jeszcze nigdy nie jadłam!
Pozdrawiam
Monika
Pyszny obiadek!:)
OdpowiedzUsuńNie wątpię, że smakuje to bardzo dobrze. :)Uwielbiam połączenie mięsa i grzybów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
yummymorning.blogspot.com
Monika, grzybki wzbogacają smak mięsa a jeśli nie próbowałaś pieczonej fasolki, to bardzo polecam! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJudyto, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńShaday, to świetne połączenie. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń