Galette to według źródła, ogólne określenie używane w języku francuskim do wyznaczenia różnych typów płaskich, okrągłych lub dowolnych ciast chrupkich. Przepis na galette z cukinią i serem znalazłam na blogu Smitten Kitchen. Bardzo lubię tarty, a ta z cukinią i różnymi rodzajami serów szczególnie przypadła mi do gustu. Zamiast ricotty użyłam sera feta.
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
120 g masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 szklanki wody
Mąkę na galette schłodzić przez 30 minut w lodówce. W misce połączyć mąkę z solą, dodać kawałeczki zimnego masła pokrojonego w kostkę i zagniatać do czasu, aż utworzą się grudki. W drugiej misce ubić śmietanę, sok i lodowatą wodę i dodać do miski z masłem i mąką. Wmieszać mokre składniki i zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
1 cukinia
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
200 g feta
1/2 szklanki parmezanu
150 g mozzarelli
bazylia
1 jajko
Cukinię
umyć i pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posypać solą i odstawić
na 30 minut. Z cukinii delikatnie papierowym ręcznikiem zebrać nadmiar
wody. W misce ubić oliwę i drobno posiekany czosnek. Piekarnik nagrzać
do 200° C. Na blacie obsypanym mąką, rozwałkować ciasto na okrąg 30
centymetrów. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, na cieście
zostawiając 5 centymetrowy brzeg rozłożyć potarty ser parmezan,
pokruszoną fetę i pokrojoną w plastry mozzarellę, całość posypać solą i
świeżo startym czarnym pieprzem, skropić oliwą z czosnkiem. Następnie
ułożyć plastry cukinii, zaczynając od zewnętrznej krawędzi, całość
polać pozostałą oliwą z czosnkiem. Zawinąć krawędzie do środka i
posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą. Piec około 40 minut, do czasu aż
brzegi będą złociste. Po wyjęciu z piekarnika, posypać listkami
posiekanej bazylii. Podawać pokrojone.
Mniam, ależ to apetycznie wygląda! Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam galette i byłam zachwycona. Też bazowałam na tym przepisie :) Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńGalette -wizualnie- są tak cudnie rustykalne:))) jeszcze nigdy nie robiłam, musi smakować obłędnie:))
OdpowiedzUsuńmmmm ;)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPychotkowo wygląda! Musi byc super smaczne:)
OdpowiedzUsuńKasieńka, miło że przypadło Ci do gustu!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu,od dawna miałam zamiar wypróbować ten przepis, tym bardziej nabrałam ochoty widząc taką fajną tartę u Was. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńGosiu, faktycznie rustykalnie. Doskonałe jest to połączenie cukinii z serami. Samo ciasto z tego przepisu jest tez bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńWariatka :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEve, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo mam smakowało. Teraz cukinie są najlepsze, a dodatek serów tylko podkreśla ich smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńgalette, o tym jeszcze nie słyszałam. Ale wygląda smakowicie na surowo i na upieczono ;) zjadłabym z wielką ochotą, tym bardziej, że cukinia jest wspaniała!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Monika fajnie, że przez to nasze blogowanie można dowiedzieć się tyle fajnych rzeczy. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń