Ciasto makowe z czerwonymi porzeczkami jest bardzo proste i smaczne, jednak proponuję po upieczeniu solidnie osypać cukrem pudrem, gdyż dodatek porzeczki sprawia, że ciasto jest dość kwaśne. Przepis znalazła tutaj, ciasto upiekłam z połowy podanej porcji.
750 g czerwonej porzeczki
300 g masła
250 g cukru
szczypta soli
6 jajek
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki maku
100 g mielonych migdałów
250 g śmietany
cukier puder
Porzeczki
umyć i oberwać z szypułek. Tłuszcz, cukier i sól utrzeć na kremową
masę. Kolejno dodawać jajka na zmianę z 5 łyżkami mąki. Pozostałą mąkę,
proszek do pieczenia, mak i migdały zmieszać i dodawać na przemian ze
śmietaną. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto włożyć na
natłuszczoną i wysypaną mąką blachę o wymiarach 39 x 32 i wyrównać.
Posypać porzeczkami i piec w 175° C przez około 40 minut na złoty kolor. Oprószyć cukrem pudrem.
ooo,tez u Ciebie ciasto z porzeczkami :)) super :) makowe uwielbiam,a do tego czerwone porzeczki-jeszcze nie jadlam,ale brzmi extra!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mniam! Uwielbiam czerwone porzeczki! Z chęcią zjem takie ciacho :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z dodatkiem maku. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciasto i na pewno pyszne. Lubię ciacha z porzeczkami:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ale się dziś zgrałyśmy porzeczkowo! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKasieńka, te porzeczki przez brak słońca, były trochę kwaśne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSlyvvia, ja bardzo lubię mak, jednak nie zawsze mogę z niego korzystać, bo M jest na niego uczulony. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, ten przepis na ciasto przypadł mi do gustu, świetny będzie też z innymi owocami. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńkolejny super przepis na ciasto u Ciebie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow! Ale swiezny przepis - ciasto napewno musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuńCudo :)
Magdo, bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSara, bardzo smaczne, mimo że owoce trochę kwaśne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMak, mak, mak!!! :D ostatnio ciągle mam ochotę piec słodkości z jego udziałem :) a to ciacho- rewelka :) i chyba też się na nie skuszę, tylko owoce zamienię na inne bo porzeczek już nie ma :(
OdpowiedzUsuńRusskaya, z makiem pyszne ciasta wychodzą. A to znakomite będzie z innymi dodatkami. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoch zjadłabym takie ciacho:))) lubię kwaśne owoce:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, te były wyjątkowo kwaśne, brak słonka nie służy nikomu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń