Tort makowy z wiśniami i kremem kawowym dla Wyjątkowej Osoby. Przepyszny tort z masy makowej, dzięki nasączeniu kawą i likierem wiśniowym jest aromatyczny i soczysty. Boki posypane posiekanymi orzechami włoskimi a kwaśne wiśnie dodają smaku i przełamują słodycz masy kawowej. Przepis na ten tort znalazłam w Kwestii Smaku i cytuję za autorką.
850 g masy makowej z bakaliami
4 łyżki kaszki manny
6 jajek
Tortownicę o średnicy 21 centymetrów posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175° C. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka utrzeć na puszysty krem około 7 minut. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone. Można upiec dzień wcześniej i schłodzić dla łatwiejszego przekrojenia.
4 łyżki likieru wiśniowego
1/3 szklanki zaparzonej kawy
1 łyżka cukru
1 szklanka powideł wiśniowych
1 szklanka kandyzowanych wiśni
250 ml śmietany do ubijania
2/3 szklanki cukru pudru
500 g sera mascarpone
5 łyżek zaparzonej kawy
orzechy włoskie
2/3 szklanki cukru pudru
500 g sera mascarpone
5 łyżek zaparzonej kawy
orzechy włoskie
Tort wygląda wspaniale! Boskie połączenie smaków, mmmm :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Troszkę rozklepany, ale takie pyszności zjadłabym nawet rozgniecione na płasko;)
OdpowiedzUsuńMusiał być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńkocham torty z konfiturami :)))!!!
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuje i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPinkcake, torty to nie jest moja specjalność, powiem więcej bardzo trudne zadanie do wykonania. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchy, połączenie wszystkich składników w tym przepisie jest doskonałe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBazylia, konfitura wiśniowa i świeże wiśnie świetnie pasują do masy makowej i kremu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie !!
OdpowiedzUsuńuwielbiam masy z mascarpone, są delikatne i maja niepowtarzalny smak, jeszcze w połączemiu z wiśniami musi naprawde wysmienicie smakowac !
Kusisz! (kochamy torty makowe!)
OdpowiedzUsuńEwa, połączenie wypada super. Było pyszny!
OdpowiedzUsuńJust-great-food, i o to chodzi. Pozdrawiam Was serdecznie!
OdpowiedzUsuńcudowny!!! a ja właśnie szukam przepisu na urodzinowy tort. Ten nadaje się idealnie :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTo ostatnie zdjęcie jest takie pyszne!
OdpowiedzUsuńDaisyDukes, ten też był tortem urodzinowym. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZauberi, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAmber, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzałożę się że Wyjątkowa Osoba była wyjątkowo zachwycona tym cudnym tortem, po prostu pycha:)
OdpowiedzUsuńGosiu, zważywszy na to że z tortami jestem nieporadna, to się podobał. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń