Pyszne drożdżowe torciki jabłkowe o aromacie wanilii.
250 g mąki pszennej
125 ml mleka
20 g drożdży
40 g cukru
1 jajko
30 g masła
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jabłka
cukier puder
Z drożdży, mleka, szczypty cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn. Jajko utrzeć z pozostałym cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, pozostałą mąkę, rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 porcji i uformować z nich kulki. Wyłożyć je do natłuszczonych foremek. Umyte i obrane jabłka wydrążyć i pokroić w plasterki. Poukładać je na środku ciasta i lekko docisnąć. Brzegi ciasta posmarować rozbitym białkiem i piec je około 30 minut w temperaturze 180º C na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
fajne:) az nabralam ochoty i gdybym mogla tylko siegnac to juz bym go zjadla:)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń