Kruche kakaowe ciastka, krem na bazie masła i mascarpone i góra zwieńczona galaretką w kształcie truskawki, składa się na bardzo ciekawe ciastko. Do wykonania ciastka potrzebna jest foremka w kształcie truskawki do deserów zwanych monoporcje. Ciasteczka z truskawkową galaretką, są pyszne i staną się ozdobą stołu podczas małych uroczystości rodzinnych.
450 g truskawek
50 ml wody
120 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
50 ml wody
120 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
Do garnka włożyć truskawki, wlać wodę i wsypać cukier. Całość zagotować, mieszają, że owoce się rozpadną. Masę przetrzeć przez drobne sitko. Do garnka wlać puree, zagotować. Zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Masę przelać do foremki w kształcie truskawki, odstawić do stężenia.
100 g masła
60 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
20 g kakao
1 jajko
szczypta soli
60 g cukru pudru
200 g mąki pszennej
20 g kakao
1 jajko
szczypta soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Z ciasta zrobić kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać okrągłe ciastka. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C przez około 12 minut. Ciastka studzić na kratce.
125 g mascarpone
60 g masła
20 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
60 g masła
20 g cukru pudru
zielony barwnik spożywczy
W misce ubić podane składniki, do uzyskania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na ciasteczko wyciskać krem, na kremie układać galaretkę. Schłodzić przed podaniem.
znowu jakieś foremki o których będę marzyć , ciasteczka cudo
OdpowiedzUsuńAluś, to takie maluszki, które bardzo kuszą :)
UsuńNa pewno smakowite. Truskawki wywołują emocje!
OdpowiedzUsuń