Ciasto czekoladowo - borówkowe, to kuszące połączenie wilgotnego kakaowego biszkoptu, nasączonych kawą podłużnych biszkoptów savoiardi z pysznym kremem na bazie mascarpone z dużą ilością borówki amerykańskiej i czekolady. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne, lekkie, idealnie nadaje się na wiosenny podwieczorek.
4 jajka
75 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
75 g cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić.
50 ml espresso
10 ml spirytusu
10 ml spirytusu
W szklance wymieszać nasączenie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkoptowy blat, skropić go nasączeniem.
500 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
80 g cukru
100 g czekolady
250 g borówki amerykańskiej
250 ml śmietany do ubijania
80 g cukru
100 g czekolady
250 g borówki amerykańskiej
W mice ubić mascarpone ze śmietaną i cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy delikatnie wmieszać startą na tarce czekoladę i borówkę.
200 ml espresso
24 podłużne biszkopty
50 g czekolady
24 podłużne biszkopty
50 g czekolady
50 g borówki amerykańskiej
Na biszkoptowym blacie wyłożyć połowę ilości kremu. Na kremie ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w kawie. Na warstwie biszkoptów wyłożyć pozostały krem. Całość posypać startą na tarce czekoladą i borówkami. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Ach jakie wykwintne! I tyle pysznych składników. Częstuję się...
OdpowiedzUsuńoooo i jak zwykle ciasto u ciebie jak milion dolarów
OdpowiedzUsuń