Tort, w którym blaty zostały upieczone na podstawie przepisu na tradycyjne angielskie ciasto Victoria sponge cake. To ciasto jest cięższe niż biszkopt, zawiera tłuszcz, ale jest miękkie i bardzo smaczne. Tort waniliowo - owocowy z pysznym waniliowym ciastem, dodatkowo podkręconym waniliowym nasączeniem, kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone o waniliowym aromacie, z galaretką i owocami jagodowymi. Tort piętrowy jest lekki i idealnie nadaje się na małe uroczystości.
280 g masła
170 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 jajek
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce zmiksować masło z cukrami do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Na samym końcu wmieszać do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do większej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
170 g masła
110 g cukru
10 g cukru z wanilią
3 jajka
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce zmiksować masło z cukrami do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy. Na samym końcu wmieszać do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do mniejszej tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec około 40 minut, sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
250 g czarnej porzeczki
50 ml wody
150 g cukru
3 łyżeczki żelatyny
Do garnka włożyć porzeczkę, wlać wodę i wsypać cukier. Całość zagotować, mieszają, że owoce się rozpadną. Masę przetrzeć przez drobne sitko. Do garnka wlać puree, zagotować. Zestawić z ognia, dodać żelatynę, wymieszać. Masę przelać do płaskiego pojemnika, wyłożonego folią spożywczą, odstawić do stężenia. Przed przygotowaniem tortu galaretkę wyjąć na deskę i pokroić w kostkę.
500 g mascarpone
1000 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
30 g cukru pudru
W misce ubić serek, śmietanę z cukrami do uzyskania gęstego kremu.
250 g borówki amerykańskiej
250 g malin
250 g truskawek
50 g białej czekolady
200 ml wody
30 ml likieru waniliowego
W szklance wymieszać wodę z likierem. Na paterze ułożyć pierwszy z większych blatów, skropić do 1/4 ilości nasączenia, posmarować 1/4 ilości kremu waniliowego, do kremu wcisnąć 1/4 ilości galaretki i owoców, położyć kolejny duży blat. Blat skropić 1/4 ilości nasączenia, posmarować 1/4 ilości kremu waniliowego, do kremu wcisnąć 1/4 ilości galaretki i owoców. Na wierzchu ułożyć pierwszy mniejszy blat, skropić 1/4 ilości nasączenia, posmarować 1/4 ilości kremu waniliowego, do kremu wcisnąć 1/4 ilości galaretki i owoców. Położyć ostatni mniejszy blat, skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, udekorować pozostałą galaretką, owocami oraz startą na tarce czekoladą. Tort schłodzić przed podaniem.
Wow! Jaka pyszna piramida słodkości. Przysiadam się...
OdpowiedzUsuńAmber, zapraszam na owocową ucztę :) Pozdrawiam
UsuńWygląda pięknie, bardzo kolorowo ! Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńMałgosiu, bardzo dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńJak mi umknęło takie cudo, prześliczny tort, oj prześliczny i skład smakowity
OdpowiedzUsuń