Otwarte czekoladki ze krem z drobinkami kokosa, który w smaku przypomina wnętrze popularnych czekoladowych pralinek, rozpływają się w ustach i z pewnością zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Czekoladki kokosowe sprawdzą się, jako małe co nieco do świątecznej kawy lub jako dekoracja do wypieków wielkanocnych.
60 g wiórków kokosowych
75 g cukru
110 g mleka w proszku
100 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
50 g białej czekolady
1 żółtko
40 g masła
25 ml likieru kokosowego
W blenderze zmiksować wiórki kokosowe z mlekiem, śmietaną i likierem na gładką masę. W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, cukier i mieszać, do rozpuszczenia się składników, wtedy dodać żółtko i całość gotować przez minutę na małym ogniu cały czas mieszając. Do lekko przestudzonej masy dodać mleko w proszku i zmiksować. Następnie do masy dodać zmiksowane wiórki kokosowych ze śmietaną i mlekiem i całość zmiksować na gładką masę. Masę ostudzić.
200 g białej czekolady
czerwony barwnik spożywczy
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Część czekolady wymieszać z barwnikiem i rozsmarować ją na dnie i bokach foremki, pozostałą częścią czekolady napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić kremem kokosowym tak by wypełnił w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
Piękności
OdpowiedzUsuńDomowe czekoladki. Najlepsze!
OdpowiedzUsuń