Sernik wiedeński z przepisu z książki "Kuchnia warszawska" jest pyszny, aksamitnie kremowy i szybko go można upiec. Ten tradycyjny sernik jest idealny na święta i rodzinne uroczystości.
200 mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. Blachę ze spodem wyjąć.
600 g twarogu sernikowego
180 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
10 jajek
100 g masła
W misce utrzeć twaróg z cukrem, cały czas ucierając dodawać kolejno 6 jajek oraz 4 żółtka oraz stopione masło. Z pozostałych białek ubić w misce pianę, dodając do nich cukier z wanilią. Białka delikatnie wmieszać do masy serowej. Na spodzie równomiernie wyłożyć masę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec około 40 minut.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Ostudzony sernik polukrować lukrem, zrobionym z cukru i soku z cytryny.
Zacny ten sernik, bardzo pysznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńSernik wiedeński plus kawa i nic więcej do szczęścia nie potrzebujemy :)
OdpowiedzUsuńPychota - mówi to miłośniczka serników.
OdpowiedzUsuń