Tort kajmakowo – gruszkowy, inspirowany tym przepisem jest doskonały, delikatny, bardzo puszysty i mocno kremowy. Tort zawiera gruszki z syropu i masę kajmakową, nasączony jest gruszkowym syropem, nie zawiera żelatyny i udekorowany jest gruszkowymi plasterkami. Tort wspaniale smakuje i pięknie prezentuje się na stole.
2 gruszki
30 g cukru
30 g cukru
Gruszki bardzo cienko pokroić i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100º C i dopiekać gruszki jeszcze przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ściągać z blachy i studzić na kratce.
6 jajek
115 g cukru
85 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
115 g cukru
85 g mąki pszennej
45 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
Białka oddzielić
od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania
dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do
pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wyższej tortownicy w
której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w
ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek
na trzy części.
400 g masy kajmakowej
500 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania
500 g mascarpone
200 ml śmietany do ubijania
W misie miksera umieścić schłodzone składniki i ubijać do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu.
60 ml syropu gruszkowego
30 ml spirytusu
300 g gruszek w syropie
30 ml spirytusu
300 g gruszek w syropie
Gruszki osączyć na sicie. W szklance wymieszać syrop z alkoholem. Pierwszą część biszkoptu ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/2 ilości kremu, na kremie ułożyć połowę ilości pokrojonych na kawałki gruszek. Położyć drugą część biszkoptu, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostały i ułożyć pokrojone gruszki. Na tym położyć ostatnią część biszkoptu, skropić pozostałym nasączeniem.
250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
40 g cukru pudru
25 ml syropu gruszkowego
250 ml śmietany do ubijania
40 g cukru pudru
25 ml syropu gruszkowego
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, udekorować gruszkami. Tort schłodzić przed podaniem.
Takie domowe sa najlepsze i te kolorowe dekoracje gruszkowe super.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
Natalia, te gruszki to piękna dekoracja tego bardzo prostego tortu.
UsuńPozdrawiam
Taki piękny, ,że aż żal by mi było go pokroić, ale skład taki kuszący
OdpowiedzUsuńAluś, jest tak dobry, że aż szkoda go nie jeść :)
UsuńPozdrawiam
Jejku, wspaniały!
OdpowiedzUsuńZjadłabym sporo...