Ciasto miodowo - orzechowe z powidłami, to połączenie kruchego miodowego ciasta, warstwy orzechowego biszkoptu, powideł śliwkowych oraz maślanego kremu orzechowego z czekoladą. To przepyszne, proste w przygotowaniu ciasto w jesiennym klimacie, rozpływa się w ustach, a najlepiej smakuje na drugi dzień.
4 jajka
120 g cukru
110 g mielonych orzechów
30 g tartej bułki
120 g cukru
110 g mielonych orzechów
30 g tartej bułki
20 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać mielone orzechy, mąkę i tartą bułkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić.
250 g masła
350 g mąki pszennej
160 g cukru
50 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
350 g mąki pszennej
160 g cukru
50 g miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Blaty ostudzić.
200 g mielonych orzechów
250 ml mleka
250 g masła
100 g cukru
1 łyżka mielonej kawy
20 ml wrzątku
150 g powideł śliwkowych
Kawę wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić do ostygnięcia. Zmielone orzechy wsypać do garnka, zalać mlekiem i gotować, aż orzechy wchłoną płyn. Zostawić do ostudzenia. W misce utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w kilku porcjach dodać masę orzechową, cały czas ucierając. Na końcu wmieszać do kremu kawowy napar wraz z fusami. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszy miodowy blat. Na blacie równomiernie rozsmarować połowę ilości powideł, na powidłach połowę ilości kremu. Przykryć blatem biszkoptowym, rozsmarować pozostałe powidła, a następnie krem, przykryć ostatnim miodowym blatem.
100 g czekolady
2 łyżki mleka
2 łyżki mleka
W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch ciasta.
Kamila, wygląda pięknie. I te kuszące warstwy. Tylko nie mogę orzechów...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenia
OdpowiedzUsuńWygląda zabójczo pysznie :)
OdpowiedzUsuń