codzienność

niedziela, 8 listopada 2020

sernik z jabłkami


Sernik z jabłkami, z przepisu Ireny Głowackiej z książki "Pieczenie ciast i ciasteczek", składa się z trzech warstw, kruchego ciasta, warstwy jabłek i masy serowej. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne i zasmakuje każdemu wielbicielowi serników i owocowych wypieków.  

200 g mąki krupczatki
140 g masła
80 g cukru pudru
2 jajka
30 ml rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. 


750 g jabłek
250 g twarogu śmietankowego
50 g masła
70 cukru pudru 
10 g cukru z wanilią
1 jajko
60 g kwaśnej śmietany
10 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko

Obrane jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na kruchym podpieczonym cieście. W misce utrzeć masło z cukrami na gładko, dodać ser, śmietanę, jajko, mąkę ziemniaczaną i całość ucierać na gładką masę. Na warstwę jabłek wyłożyć masę serową, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. 
 
200 g cukru pudru
30 ml wody

Ostudzone ciasto posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.

1 komentarz:

  1. O taki sernik to i mi by pasował, te jabłuszka bardzo się podobają

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.