Sernik z jabłkami, z przepisu Ireny Głowackiej z książki "Pieczenie ciast i ciasteczek", składa się z trzech warstw, kruchego ciasta, warstwy jabłek i masy serowej. Ciasto jest pyszne, bardzo wilgotne i zasmakuje każdemu wielbicielowi serników i owocowych wypieków.
200 g mąki krupczatki
140 g masła
80 g cukru pudru
2 jajka
30 ml rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut.
750 g jabłek
250 g twarogu śmietankowego
50 g masła
70 cukru pudru
10 g cukru z wanilią
1 jajko
60 g kwaśnej śmietany
10 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Obrane jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na kruchym podpieczonym cieście. W misce utrzeć masło z cukrami na gładko, dodać ser, śmietanę, jajko, mąkę ziemniaczaną i całość ucierać na gładką masę. Na warstwę jabłek wyłożyć masę serową, wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.
O taki sernik to i mi by pasował, te jabłuszka bardzo się podobają
OdpowiedzUsuń