codzienność

środa, 4 listopada 2020

rurki z nadzieniem jabłkowym


Rurki z kruchego ciasta napakowana jabłkami, podpatrzone tutaj, są pyszne i bezproblemowe do upieczenia.  Rurki z nadzieniem jabłkowym, to fantastyczny pomysł na słodki podwieczorek czy mały poczęstunek dla gości. 

400 g mąki pszennej
145 g wody
125 g oleju
450 g jabłek
30 g cukru
30 g mielonych orzechów
cukier puder

W misce wymieszać wodę z olejem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na co najmniej 30 minut. Jabłka pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i mielonymi orzechami. Ciasto podzielić na 12 równych części i każdą z części bardzo cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie w wąski prostokąt. Na wąską krawędź ciasta kłaść nadzienie, delikatnie zwinąć ciasto z dłuższych boków do środka i każdy prostokąt zawinąć w rurkę. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec ciastka około 15  minut, aż się ładnie zrumienią. Ciastka podawać posypane cukrem pudrem.  

3 komentarze:

  1. Kamila, te ciasteczka wyglądają jak milion dolarów
    Oj chętnie bym się poczęstowała, oj chętnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne Kamila!
    Pochrupałabym.

    OdpowiedzUsuń
  3. alez fajnie wyglądają. Najpierw myślałam że to gruzińskie cygara

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.