16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb pszenno - żytni ze śliwką, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.
50 g zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej
50 g wody
50 g mąki żytniej
50 g wody
cały zaczyn
350 g mąki pszennej
350 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
350 g wody
150 g suszonej śliwki
W
misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć
śliwki. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w
naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną
mąką blat, uformować bochenek, ułożyć go na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrastania
na około 3 godziny. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C
i piec chleb około 40 minut, aż będzie miał ładny kolor i błyszczącą skórkę.
Okazały świąteczny bochen!
OdpowiedzUsuńNiech nam się piecze.
Piękny bochen i to ze śliwkami. Godny święta
OdpowiedzUsuńKochaj swój chleb. Wygląda pysznie. Dziękujemy za ponowne uczestnictwo w Światowym Dniu Chleba!
OdpowiedzUsuń