codzienność

piątek, 16 października 2020

chleb pszenno - żytni ze śliwką

16 października, to wyjątkowa data zarówno dla piekarzy, jak i dla wszystkich miłośników chrupiących wypieków, tego dnia wypada Światowy Dzień Chleba. Za sprawą Zorry kolejny raz możemy uczestniczyć w tym szczególnym dniu. Chleb pszenno - żytni ze śliwką, jest smaczny, bardzo zdrowy, ma piękny kolor, wilgotne wnętrze i wspaniałą chrupiącą skórkę, pasuje do słodkich i wytrawnych dodatków.

50 g zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej
50 g wody

W misce wymieszać składniki zaczynu i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.

cały zaczyn
350 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżeczki soli 
1 łyżka miodu
350 g wody
150 g suszonej śliwki

W misce zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto, a na końcu wgnieć śliwki. Po wyrobieniu pozwolić, aby ciasto dojrzewało w naoliwionej misce przez 90 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypaną mąką blat, uformować bochenek, ułożyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i  pozostawić do wyrastania na około 3 godziny. Blachę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec chleb około 40 minut, aż będzie miał ładny kolor i błyszczącą skórkę.


 World Bread Day, October 16, 2020

3 komentarze:

  1. Okazały świąteczny bochen!
    Niech nam się piecze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny bochen i to ze śliwkami. Godny święta

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochaj swój chleb. Wygląda pysznie. Dziękujemy za ponowne uczestnictwo w Światowym Dniu Chleba!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.