Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką z dodatkiem mielonych orzechów, które dodają chrupkości i lukrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem drożdżowym doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec drożdżowy placek ze śliwkami i orzechową kruszonką na niedzielne, jesienne podwieczorki.
500 g mąki pszennej
180 ml mleka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
50 g drożdży
2 żółtka
125 g masła
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczka soli
W misce do ciepłego mleka dodać drożdże, połowę ilości cukru, połowę ilość mąki, wszystko wymieszać, odstawić na kilka minut. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodać pozostałą mąkę, cukry, stopione i ostudzone masło, żółtka, sól, skórkę startą z cytryny i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
100 g mąki pszennej
50 g mielonych orzechów
40 g cukru
10 g cukru z wanilią
100 g masła
500 g śliwek
Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, mielone orzechy i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć wypestkowane śliwki, a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce, na około 40 minut do czasu, aż ciasto podrośnie. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, włączyć go, nagrzać piekarnik do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.
Przeczytałam - drożdżowy placek i ucieszyłam się bardzo! Ale ta orzechowa kruszonka nie dla mnie...
OdpowiedzUsuńWygląda za to wspaniale.
Niby prosto, a tak podrasowałaś Kamilka ,ze placek nad plackami wyszedł
OdpowiedzUsuń