codzienność

niedziela, 9 sierpnia 2020

duńskie jagodzianki z marcepanem


Duńskie jagodzianki z marcepanem z przepisu Claus Meyer z książki "Meyer's bakery" znalezione u Lo, to drożdżówki nietypowe jeżeli chodzi o sposób robienia. Aby je przygotować używa się zimnego mleko i zimnego masło, a ciasto wyrasta tylko po uformowaniu. Jagody do drożdżówek piecze się, a ich syrop dodaje się do maślano - marcepanowego nadzienia. Jagodzianki są przepyszne, bardzo puchate, pięknie pachną kardamonem i warto skusić się na ich przygotowanie.

250 g jagód
100 g cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii
 
Do foremki wsypać jagody, posypać je cukrem i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec jagody 25 minut. Po tym czasie przecedzić jagody na sicie do rondelka, zostawić do odsączenia na około 20 minut. Jagody przełożyć do miseczki i odstawić. Do rondelka z syropem dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii i doprowadzić całość do zagotowania. Gotować około minutę, zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Laskę wanilii wyciągnąć z rondelka.


75 g masła
75 g cukru trzcinowego
 
Zmiksować w malakserze cukier, masło i masę marcepanową na gładką masę. Dodać syrop jagodowy i ponownie zmiksować do połączenia.

250 ml mleka 
25 g drożdży
1 jajko
500 g mąki pszennej 
75 g cukru
5 g soli
7 g mielonego kardamonu
75 g masła 
 
Do misy miksera wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać. Dodać rozbełtane jajko, mąkę, cukier, sól i kardamon i miksować całość na niskich obrotach, przez około 8 minut do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta. Do ciasta dodawać w kawałkach masło i miksować na niskich obrotach przez kolejne 8 minut do połączenia składników. Wyłożyć ciasto na podsypany mąką blat i rozwałkować je na prostokąt o wymiarach 60 x 30 centymetrów. Rozsmarować na cieście masę maślaną, posypać jagodami i zaczynając od krótszej części złożyć 1/3 ciasta, a na nią założyć drugie 1/3 ciasta, otrzymuje się prostokąt składający się z 3 warstw ciasta. Docisnąć całość palcami i pokroić ciasto w pasy o szerokości 1,5 centymetra. Zwinąć każdy pasek około 6 razy do uzyskania spirali, a następnie zwinąć spiralę w bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około godzinę.
 
1 jajko 
 
Posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym jajkiem i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec je około 12 minut. Bułeczki studzić na kratce.

2 komentarze:

  1. Jagody, drożdżowe ciasto i marcepan to = RAJ

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie smaków i bardzo ładne bułeczki, mimo, że jagody to niełatwy dodatek :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.