codzienność

środa, 5 sierpnia 2020

jaglana krajanka z czarną porzeczką


Jaglana krajanka z czarną porzeczką, to pyszne połączenie chrupkiego spodu z aromatyczną porzeczką i kruszonką. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.

100 g masła
3 jajka
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
350 g mąki pszennej
130 płatków jaglanych
skórka z 1 cytryny
szczypta soli

Posiekać razem mąkę, płatki, sól, masło i cukry, dodać jajka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć mniejszą formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. 

300 g czarnej porzeczki
40 g mąki ziemniaczanej
cukier puder

W misce wymieszać porzeczkę z mąką, owoce równomiernie rozłożyć na cieście. Całość posypać pozostałym ciastem kruchym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać pokrojone na kwadraty, posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Czarna porzeczka to moje smaki!
    W Twoim cieście zapewne smakują fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krajanka i już jestem na tak , a jeszcze czarną porzeczka to jeszcze bardziej na tak. A jakby było mało tyk na ,,tak" to jakie to piękne ciacho

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.