codzienność

wtorek, 16 czerwca 2020

karczochy nadziewane cielęciną


Karczochy faszerowane cielęciną z dodatkiem startego parmezanu i świeżych ziół zapiekane z ziołami, to bardzo prosty sposób na to pyszne i zdrowe warzywo. Wystarczy tylko chwila zaangażowania w przygotowanie i można się cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Karczochy nadziewane cielęciną i zapieczone w piekarniku to dobry pomysł na lekki posiłek lub przystawkę. 

4 karczochy 
250 g mielonej cielęciny
80 g parmezanu
30 g tartej bułki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 gałązka rozmaryny
2 gałązki tymianku
2 gałązki szałwii
3 łyżek oleju
1 cytryna
100 ml bulionu
sól
pieprz

W misce wymieszać cielęcinę z połową ilości startego serem, tartą bułką, posiekanym czosnkiem i ziołami, jajkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem i odłamać grube, ciemne liście, usunąć włoski. Karczochy ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić je olejem, doprawić solą oraz pieprzem, każdego nafaszerować farszem, karczochy posypać pozostałym starym parmezanem, na dno naczynia wlać bulion. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 40 minut.

2 komentarze:

  1. Tak, to bardzo pyszny pomysł!
    Z moich doświadczeń na ziemi włoskiej wynika, że trzeba bardzo dużo doświadczenia, aby wybrać z karczochów to co jadalne. A więc sporo pracy i dużo karczochów. W Polsce nigdy nie spotkałam takich, które byłyby dostatecznie dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, masz rację ciężko o dobre karczochy, ale mnie się tym razem udało. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.