Truskawkowe tiramisu, w bardzo lekkiej wersji, bez żółtek i śmietany kremówki. Biszkopty w deserze moczone są w soku truskawkowym, krem przygotowany został na bazie mascarpone. Truskawkowe tiramisu to cudowny, wiosenny, bardzo delikatny i rozpływający się w ustach deser.
350 g truskawek
sok z 1 cytryny
100 g cukru
Do garnka włożyć pokrojone na części truskawki, dodać sok z cytryny, cukier i całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Masę truskawkową wyłożyć na sitko, by oddzielić od niej sok. Sok zachować.
500 g mascarpone
80 g cukru pudru
skórka z 1 cytryny
2 łyżki ekstraktu waniliowego
W mice ubić serek z cukrem, skórką startą z cytryny oraz ekstraktem waniliowym na gładką masę.
10 podłużnych biszkoptów
Biszkopty podzielić na dwie części. Na dnie każdego naczynia do deseru ułożyć warstwę biszkoptów umoczonych w soku truskawkowym. Na warstwie biszkoptów wyłożyć połowę ilości truskawek, a następnie warstwę serową. Na serku warstwę biszkoptów maczanych w soku truskawkowym i pozostałe truskawki. Deser schłodzić przed podaniem.
Tiramisu z truskawkami to dla mnie normalnie poezja, uwielbiam
OdpowiedzUsuńJakbym wiedziała ,że ostał się choć jeden pucharek to bym koleżankę odwiedziła :D