codzienność

piątek, 19 czerwca 2020

bzowa panna cotta z truskawkami


Bzowa panna cotta z truskawkami, to idealnie letni deser. Deser zawiera syrop z kwiatów czarnego bzu i dodatek galaretki truskawkowej o pięknym kwiatowym zapachu. Deser jest bardzo prosty do przygotowania i nie wymaga wielu składników, najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, by miał właściwą konsystencję. 


350 ml śmietany kremówki
150 ml mleka
80 g cukru
2 łyżeczki żelatyny

Do garnuszka wlać kremówkę oraz mleko, dodać cukier, całość delikatnie podgrzewać, mieszając od czasu, aż cukier się rozpuści, zagotować. Miksturę zdjąć z palnika, dodać żelatynę, dobrze wszystko wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Dodać syrop z kwiatów czarnego bzu i wymieszać. Do przygotowanych pojemniczków rozdzielić mieszankę i schłodzić w lodówce. 


250 g truskawek
50 g cukru pudru 
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody

W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce zmiksować truskawki z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, syrop i wszystko wymieszać. Galaretkę równomiernie rozlać na panna cottę, całość schłodzić.

6 komentarzy:

  1. Bzowa panna...to już brzmi ciekawie. Połączenie bzu i truskawek to dopiero ambrozja. Bardzo ciekawy przepis :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magłosiu, moja bzowa panna bardzo się poleca :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wow, rewelacyjna wersja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, myślę że byłabyś zachwycona, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Kusząca, bajeczna.
    Trzeba się spieszyć, bo bez już odchodzi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, w niektórych miejscach jeszcze nie zakwitł, region Polski ma jednak znaczenie. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.