W pączkach luksusowych ciasto jest lekkie i bardzo napowietrzone, niezwykle smaczne i delikatne. Te karnawałowe smakołyki aromatyzowane są rumem, wanilią oraz skórką z pomarańczy, a nadziane dżemem morelowym. Pączki luksusowe, usmażone zostały na podstawie przepisu Jan Czernikowski z książki "Faworki i pączki".
600 g mąki pszennej
100 g cukru
10 g cukru z wanilią
100 g masła
8 żółtek
50 g migdałów
250 ml mleka
30 g drożdży
30 ml rumu
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli
olej do smażenia
W misce zaparzyć 1/4 szklanki mąki połową ilości gorącego mleka, przestudzić masę. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże, następnie dodać zaparzoną masę, dodać połowę ilości mąki, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W misce utrzeć żółtka z cukrami i solą, dodać rum, posiekane migdały, skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wsypać resztę mąki, roztopione masło i wszystko razem dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać szklanką krążki, odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.
210 g cukru pudru
125 ml wody
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie maczać pączki w lukrze.
Wyglądają wspaniale :) Bardzo zgrabne, kształtne i apetyczne :) Dobrze, że sa na obrazku, bo u nas zaraz by zniknęły ;D pozdawiam M
OdpowiedzUsuńLuksusowe brzmią luksusowo.
OdpowiedzUsuńA wyglądają bardzo apetycznie!
Jakie piękne, a jak tu są migdały i rum to wiadomo pyszności na dokładkę.
OdpowiedzUsuńKamilka fajna ta stara książka co?