codzienność

poniedziałek, 17 lutego 2020

chleb orkiszowy z kuskusem z garnka


W lutowej piekarni Amber prosty i nieskomplikowany, a zarazem świetny chleb orkiszowy z kuskusem z garnka, z przepisu z bloga From - Snuggs - Kitchen. Chleb jest łatwy w przygotowaniu, zajmuje tylko trochę czasu. Po wyjęciu z piekarnika otrzymuje się chleb z chrupiącą skórką i wspaniałym, miękkim miękiszem, a kuskus utrzymuje świeżość chleba.

80 g kuskusu
8 g suchych drożdży
75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej typ 650
12 g soli
300 ml wody

 
Kuskus przygotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, a następnie go ostudzić. W misce rozpuścić drożdże w zimnej wody i wymieszać razem z gotowym kuskusem, mąką i solą, krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryć ciasto i pozwolić mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włożyć przykryte ciasto do lodówki na noc. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej. Uformować okrągły bochenek i włożyć go do kosza rozrostowego, pozostawić na 60 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik i garnek do 250° C. Włożyć bochenek do garnka, zamknąć pokrywką. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200° C, zdjąć pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piec chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.

11 komentarzy:

  1. Ładnie upieczony!
    My byliśmy zachwyceni jego smakiem i miękiszem.
    Cieszę się, że z nami upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny chleb, to się nam upiekło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wypieczony bochenek i dołączam do grona zadowolonych konsumentów. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za kolor!Skórka wygląda super smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie!
    Miło było znów wspólnie piec. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczny ten Twój bochenek o przyjemnym kolorze.
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O wersja taka ciemniejsza , mi bardzo taka pasuje i kolor karmelowy , mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super bochen Kamilo :-) Super się razem piekło :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. No widzisz u mnie skórka nie była chrupiąca a miąższ zbity miejscami;-( Buuu...Pięknie Ci się upiekł:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny, wypieczony chleb. Wygląda bardzo apetycznie. Tez mi się podoba ta prostota wykonania. Do następnego razu :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, zachęcający kolor, świetnie i apetycznie to wygląda, pozdrawiam i gratuluję wypieku

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.