Faworki bukiety weselne, to faworki z domowego ciasta francuskiego, nadziane kandyzowanymi wiśniami, gdzie góra obtoczona jest w tartej bułce, a paczuszki smażone są w głębokim tłuszczu. Faworki są bardzo smaczne, idealne na świętowanie karnawału, zostały przygotowane na podstawie przepisu Jan Czernikowski z książki "Faworki i pączki".
500 g mąki pszennej
500 g masła
200 ml wody
1 żółtko
1 cytryna
szczypta soli
500 g masła
200 ml wody
1 żółtko
1 cytryna
szczypta soli
Przesianą mąkę podzielić na dwie części. Jedną wyrobić nożem z masłem na jednolitą masę i wstawić do lodówki. Do drugiej części mąki dodać żółtko, sok z cytryny, sól i dolewając wody zagnieść ciasto kluskowe, które następnie rozwałkować na okrągły placek. W środek tego ciasta położyć ciasto podstawowe uformowane w koło i zawinąć ciasto kluskowym w kształcie koperty. Tak złożone ciasto rozwałkować ostrożnie na czworokąt prowadząc wałek zawsze od siebie i na boki. Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie znowu ciasto ułożyć, rozwałkować powtórnie i wstawić do lodówki na 15 minut. Czynność powtarzać cztery razy.
200 g kandyzowanych wiśni
150 g tartej bułki
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder
150 g tartej bułki
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder
Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i karbowaną foremką wycinać krążki. W środek każdego krążka włożyć 3 wiśnie, a następnie położyć krążek na dłoni i palcami docisnąć ciastem wiśnie. Górną część maczać w roztrzepanym jajku i następnie w bułce. Smażyć faworki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Usmażone faworki posypać cukrem pudrem i układać na talerzu w kształcie bukietu.
Pracochłonne , nawet bardzo , ale jakie fajne, ojej chętnie bym je przygarnęła, bo inaczej muszę sama robić :d
OdpowiedzUsuńp.s fajna ta książka , co?
Aluś, to jest bardziej broszurka niż książka ale bardzo ciekawa :)
UsuńPozdrawiam
hm , muszę popatrzeć czy jest na allegro
Usuń