codzienność

niedziela, 17 listopada 2019

porzeczkowo - jagodowo chmurka


Porzeczkowo - jagodowo chmurka, to ciasto z kruchym spodem, dużą ilością galaretki owocowej, z kremową masą śmietankową i wieńcząca ciasto chrupiącą bezą z migdałami. Ciasto warto przygotować dzień przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły, a ciasto po nocy spędzonej w lodówce dobrze można pokroić na kawałki. Do przygotowania galaretki owocowej można użyć mrożonych owoców. To ciasto jest idealne na przyjęcia lub rodzinne spotkania przy kawce.

3 białka
150 g cukru 
20 g mąki ziemniaczanej 
szczypta soli
50 g płatków migdałów 
 
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową wyłożyć w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie oprószyć płatkami migdałów. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

150 g mąki pszennej 
100 g masła 
3 żółtka 
30 g cukru pudru 
10 g cukru z wanilią 
szczypta soli
 

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz ekstrakt. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i kruche.

400 g czarnej porzeczki 
400 g czerwonej porzeczki 
400 g jagód
350 g cukru
6 łyżeczek żelatyny
 
Do garnka włożyć porzeczkę i jagody, dodać cukier i całość gotować, aż owoce się rozpadną. Gorącą masę przetrzeć przez drobne sitko. Do puree dodać żelatynę, wymieszać, całość odstawić do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce.

400 ml śmietany do ubijania 
500 g mascarpone
120 g cukru pudru 
10 g cukru z wanilią 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  
W misie miksera umieścić śmietanę, mascarpone, cukry, ekstrakt i wszystko razem ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem równomiernie wyłożyć na galaretkę, na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Ciasto schłodzić w lodówce.
 

2 komentarze:

  1. Z porzeczkami? To ja je kupuje , mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka chmurka mi się teraz marzy...
    Dobrana kompozycja smaków!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.