codzienność

wtorek, 12 listopada 2019

bagietki z zimną fermentacją


Pyszne bagietki z chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem grają pierwsze skrzypce w listopadowej, jesiennej piekarni Amber. Przepis na bagietki z zimną fermentacją, na zakwasie pszennym i drożdżach z zimną całonocną fermentacją ciasta w lodówce pochodzi z od Jacka.


330 g mąki pszennej
220 g wody
200 g zakwasu pszennego

 
Do misy miksera dodać mąkę oraz bardzo zimną wodę i wyrabiać ciasto do połączenia, odstawić na 20 minut autolizy. Potem dodać zakwas i wyrabiać ciasto, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek misy.

3 g drożdży
9 g soli
40 g wody 

 
Następnie do misy miksera dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie wody oraz sól, również rozpuszczone w zimnej wodzie i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodać pozostałą zimną wodę i wyrabiać około 5 minut na wyższych obrotach. Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić na 30 minut fermentacji w ciepłym miejscu, po tym czasie raz złożyć ciasto, a następnie schować na noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na 30 minut, aby się ogrzało. Po tym czasie na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na trzy części. Z każdej części uformować wałeczek i ułożyć bagietki w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek. Bagietki przykryć folią spożywczą, delikatnie wysmarowaną olejem i zostawić do wyrastania na kolejne 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bagietki w trzech miejscach. Wstawić je do naparowanego piekarnika nagrzanego do 230° C na około 25 minut, aż będą złociste.


6 komentarzy:

  1. Ach pięknie upieczone!
    Wspaniałe listopadowe smaki w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wypiek, dobrze piec w miłym towarzystwie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne:-) wyglądają idealnie. Bardzo nam smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwe bagietki z bagietkowymi nacięciami. Gratuluje udanego wypieku i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wypieczone, bardzo miło się razem wypiekało. Do natępnego pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.