330 g mąki pszennej
220 g wody
200 g zakwasu pszennego
220 g wody
200 g zakwasu pszennego
Do misy miksera dodać mąkę oraz bardzo zimną wodę i wyrabiać ciasto do połączenia, odstawić na 20 minut autolizy. Potem dodać zakwas i wyrabiać ciasto, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek misy.
3 g drożdży
9 g soli
40 g wody
Następnie do misy miksera dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie wody oraz sól, również rozpuszczone w zimnej wodzie i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodać pozostałą zimną wodę i wyrabiać około 5 minut na wyższych obrotach. Ciasto przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić na 30 minut fermentacji w ciepłym miejscu, po tym czasie raz złożyć ciasto, a następnie schować na noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto z lodówki i zostawić na 30 minut, aby się ogrzało. Po tym czasie na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na trzy części. Z każdej części uformować wałeczek i ułożyć bagietki w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem lub w specjalnych formach do bagietek. Bagietki przykryć folią spożywczą, delikatnie wysmarowaną olejem i zostawić do wyrastania na kolejne 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika naciąć bagietki w trzech miejscach. Wstawić je do naparowanego piekarnika nagrzanego do 230° C na około 25 minut, aż będą złociste.
Bagietki z zimną fermentacją:
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja Akademia Smaku
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
Ach pięknie upieczone!
OdpowiedzUsuńWspaniałe listopadowe smaki w naszej Piekarni.
Wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńSuper wypiek, dobrze piec w miłym towarzystwie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCudne:-) wyglądają idealnie. Bardzo nam smakowały:-)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe bagietki z bagietkowymi nacięciami. Gratuluje udanego wypieku i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczone, bardzo miło się razem wypiekało. Do natępnego pieczenia :-)
OdpowiedzUsuń