Jagnięcina, to idealne mięso na wyjątkowe okazje, można je łatwo przygotować i potrzebuje niewielu przypraw, wystarczą odpowiednio aromatyczne zioła i czosnek. Jagnięcina pieczona z ziemniakami, podana w towarzystwie podsmażonych pieczarek, to danie bardzo smaczne i eleganckie, zasmakuje każdemu.
800 g jagnięciny
600 g ziemniaków
5 ząbków czosnku
2 gałązki rozmarynu
8 łyżek oleju
60 ml wody
250 g pieczarek
50 g masła
sól
pieprz
W misce natrzeć jagnięcinę połową ilości oleju i posypać połową ilością posiekanego rozmarynu, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawić na godzinę. W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojone na kawałki ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem, na wierzchu ułożyć jagnięcinę z przyprawami, całość obłożyć pokrojonym na plasterki czosnkiem, na dno naczynia wlać wodę. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 70 minut, na około 10 minut, przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Całość piec, aż mięso się ładnie zrumieni, a ziemniaki będą miękkie. Na patelni na rozgrzanym maśle podsmażyć pokrojone na plasterki pieczarki, doprawione solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem. Pieczarki podawać z jagnięciną.
jakie pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńJagnięcina to moje ulubione mięso.
Uwielbiam pod każdą postacią.