codzienność

niedziela, 24 listopada 2019

ciasto czekoladowo - orzechowe


Mięciutki i wilgotny biszkopt kakaowy, przełożony dżemem z owoców świdośliwy oraz mocno czekoladowym kremem, przykryty bezą z dodatkiem orzechów, składa się na wspaniałe ciasto. Ciasto czekoladowo - orzechowe, jest bardzo proste w przygotowaniu, idealnie nadaje się na świąteczny stół oraz inne rodzinne spotkanie przy kawie.

3 białka
150 g cukru 
20 g mąki ziemniaczanej 
szczypta soli
50 g orzechów 

W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać powoli cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodać do masy przesianą mąkę ziemniaczaną i ubić. Masę bezową wyłożyć w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie oprószyć posiekanymi orzechami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140º C i piec przez około 60 minut, aż beza będzie chrupka, wypieczona i lekko popękana. Bezę dobrze wystudzić.

4 jajka 
80 g cukru 
60 g mąki pszennej 
20 g mąki ziemniaczanej 
20 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
sól

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do mniejszej formy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, przekroić wzdłuż na dwie części, a następnie pierwszy blat ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

200 g czekolady
400 ml śmietany do ubijania

W garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać, do roztopienia się czekolady. Całość ostudzić, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia na całą noc. Masę czekoladową umieścić w misce i ubić do otrzymania gęstego kremu. Na pierwszym blacie rozsmarować połowę ilości dżemu, na nim rozsmarować połowę ilości kremu. Przykryć drugim blatem, na wierzchu rozsmarować dżem, następnie krem czekoladowy, całość przykryć bezą orzechową. Ciasto schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. p jej, ile tu pyszności, jakie piękne to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, muszę przyznać, że to dobre połączenie :)
      Buziaki!

      Usuń
  2. Biszkopt czekoladowy, o taaak!
    A jednak lubisz czekoladę w cieście...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.