Puszyste ciasto ucierane z masą serową o waniliowym aromacie, soczystymi śliwkami i wspaniałą kruszonką, to połączenie idealne. Waniliowe ciasto ucierane z serem i śliwkami, to wariacja smakowa końcówki lata, idealna do podania podczas niedzielnych spotkań przy kawce.
125 g masła
130 g cukru
20 g cukru z wanilią
2 jajka
180 g mąki pszennej
60 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
W misce zmiksować masło z cukrami i solą, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać śmietanę, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
120 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.
500 g twarogu śmietankowego
50 g masła
2 żółtka
90 g cukru
20 g cukru z wanilią
350 g śliwek
cukier puder
W misce utrzeć mikserem masło z cukrami, aż powstanie puszysta masa. Dodać żółtka, dalej ucierając, dodać twaróg i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na ciasto ucierane wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową, na ser rozłożyć pokrojone śliwki. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Aaaaaaaaaaaaaaaaa jesienne ciasto w pełnej pięknej i smakowitej okazałości
OdpowiedzUsuńDobrobyt! Obfitość! Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńŚliwkowe wypieki bardzo lubię.