codzienność

niedziela, 8 września 2019

ucierane ciasto z serem i śliwkami


Puszyste ciasto ucierane z masą serową o waniliowym aromacie, soczystymi śliwkami i wspaniałą kruszonką, to połączenie idealne. Waniliowe ciasto ucierane z serem i śliwkami, to wariacja smakowa końcówki lata, idealna do podania podczas niedzielnych spotkań przy kawce. 

125 g masła
130 g cukru 
20 g cukru z wanilią
2 jajka
180 g mąki pszennej
60 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany
szczypta soli

W misce zmiksować masło z cukrami i solą, cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać śmietanę, mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. 


120 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.

500 g twarogu śmietankowego
50 g masła
2 żółtka
90 g cukru 
20 g cukru z wanilią
350 g śliwek
cukier puder

W misce utrzeć mikserem masło z cukrami, aż powstanie puszysta masa. Dodać żółtka, dalej ucierając, dodać twaróg i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na ciasto ucierane wyłożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową, na ser rozłożyć pokrojone śliwki. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Aaaaaaaaaaaaaaaaa jesienne ciasto w pełnej pięknej i smakowitej okazałości

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrobyt! Obfitość! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne!
    Śliwkowe wypieki bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.