codzienność

środa, 11 września 2019

tarteletki z kozim serem i figami


Tarteletki z ciasta francuskiego, nadziane kremowym kozim serkiem i figami, podane na mieszanych sałatach, w towarzystwie miodowego winegretu, to szybki pomysł na posiłek w ciągu dnia. Tarteletki z kozim serem i figami, doskonale smakują na ciepło i zimno podane w towarzystwie schłodzonego wina.

125 g mieszanki sałat
200 g ciasta francuskiego
120 g kremowego koziego sera
50 ml śmietany 
1 gałązka tymianku
6 fig
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki miodu
5 łyżek oliwy 
sól
pieprz
 
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać, dolać oliwę, mieszać, aż składniki się połączą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W miseczce wymieszać kozi ser ze śmietaną, posiekanym tymiankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na kwadraty, ułożyć je na blasze, nie przecinając do końca wykroić nożem na cieście centymetrowy margines. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200° C na 15 minut, by się zrumieniło i wyrosło. Ciasto wyjąć z piekarnika, widelcem lekko ugnieść środek ciasta. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie z koziego sera, na wierzchu rozłożyć pokrojone figi. Na talerzu ułożyć sałatę, tarty, całość skropić winegretem.
 

1 komentarz:

  1. Miła przekąska...Kozi ser i figi bardzo się lubią!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.