codzienność

niedziela, 15 września 2019

ciasto kokosowe z jeżynami


Ciasto kokosowe z jeżynami, jest pysznie wilgotne i bardzo aromatyczne. Ciasto jest szybkie do przygotowania, łatwe, bo wystarczy tylko wymieszać składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. To ciasto, gdzie kokos wspaniale współgra z jeżynami, umili każdy podwieczorek. 

180 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
160 g cukru
1 jajko
250 ml mleka
60 ml oleju
2 łyżeczki sody
szczypta soli
200 g jeżyn
30 g płatków kokosowych
cukier puder

W misce wymieszać jajko z mlekiem, olejem oraz cukrem i solą. Do masy dodać mąki, wiórki, sodę i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu dodać do masy jeżyny. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, posypać płatkami kokosowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Podawać posypane cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. To coś absolutnie dla mnie!
    Wilgotne ciasto i jeszcze jeżyny - częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcę mieszkać obok Ciebie Kamilo i chodzić do ciebie na podwieczorki
    Matko kochana jakie ciasto i pewnie je żyny jeszcze domowe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.