Pachnące słońcem, przesłodkie figi pieczone z kozim twarożkiem o tymiankowym aromacie, podane na mieszanych sałatach, skropione winegretem, to prosta propozycja na smaczną przekąskę. Figi zapiekane z kozim serem, idealnie smakuje z kieliszkiem białego wina i francuskimi paluchami.
5 fig
150 g koziego twarożku
70 g mieszanki sałat
2 gałązki tymianku
100 g jeżyn
sól
pieprz
150 g koziego twarożku
70 g mieszanki sałat
2 gałązki tymianku
100 g jeżyn
sól
pieprz
Drobno posiekany tymianek wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem. Figi naciąć, w środek nałożyć nadzienie. Figi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blachę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 12 minut. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, jeżyny i pieczone figi.
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Figi polać winegretem.
Mniam...W piątek piekłam figi z serem z niebieską pleśnią.
OdpowiedzUsuńAle te importowane figi nie są tak pyszne, jak dojrzałe naturalnie. Najadłam się takich w sierpniu w Portugalii. I tutaj już tak bardzo mi nie smakują...