Wrześniowa piekarnia Amber ma smak przepysznych szwajcarskich bułeczek. Bürli, upieczone na podstawie przepisu Zorry, to tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron. Woda drożdżowa, to naturalny środek spulchniający do wypieku pieczywa, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców albo warzyw, z dodatkiem cukru albo miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami, wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja następuje w temperaturze do 30° C, po kilku dniach.
50 g winogron
10 g miodu
200 g wody
Do plastikowej butelki włożyć przekrojone winogrona, wlać wodę i dodać miód. Zamkniętą butelkę przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni. Codziennie wstrząsać butelką i ją ostrożnie otwierać, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Gdy woda się spieni, jest gotowa do użycia.
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej
Do miski wlać wodę drożdżową, bez winogron, dodać mąkę i wymieszać. Zaczyn odstawić na noc w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.
cały zaczyn
50 g mąki pełnoziarnistej
450 g mąki pszennej
260 g wody
2 g drożdży
13 g soli
Następnego dnia do misy robota dodać, zaczyn, mąki, wodę, drożdże i zagniatać ciasto przez 4 minuty, a następnie odstawić na 15 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez 6 minut na małej prędkości. Przykryć ciasto i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej. Po tym czasie podzielić ciasto na 10 równych kawałków. Uformować każdy kawałek ciasta na kształt bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą. Bürli odstawić do niewyrośnięcia, do 75 minut. Bułki piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230° C przez około 30 minut, po 15 minutach otworzyć drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać. Bułki studzić na kratce.
Super!
OdpowiedzUsuńBurli na wodzie drożdżowej nam się udały.
Dziękuję.
Bardzo ładne bułeczki i widać piekarską wprawę.
OdpowiedzUsuńDo kolejnego wypieku...
Zaciekawiłaś mnie tą wodą drożdżową 😊🍇 piękny wypiek 👍
OdpowiedzUsuńPrawdziwie podwójne burli. Fajnie jest piec w Twoim towarzystwie :) Pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńPyszności, nastawiłam już kolejną porcję wody ;-) Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńCudne buły, dziękuję za wrzesniowe wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudne, też je chce mieć !
OdpowiedzUsuńWell done, I hope you like them as I do.
OdpowiedzUsuńOoo, widzę Kamila, że nasze bułeczki podobne są. Pyszne:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuń