codzienność

czwartek, 26 września 2019

kołacz z serem i śliwkami


Na czeskich stołach przez cały rok goszczą aromatyczne drożdżowe specjały. Ich baby, kołacze, buchty i rogaliki nie mają sobie równych. Najbardziej typowe są duże okrągłe kołacze z twarogowym lub owocowym nadzieniem. Kołacz z serem i śliwkami, to wspaniałe połączenie sera i owoców w mięciutkim, drożdżowym cieście. Drożdżowego ślimaka można upiec w tortownicy lub ułożyć na blasze. 

250 g twarogu sernikowego
120 g cukru
10 g cukru z wanilią
50 g masła
1 żółtko
skórka z 1 cytryny 
 
W misce utrzeć masło z cukrami na puszystą masę, dodać żółtko i utrzeć, następnie ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Twaróg odstawić.

500 g mąki pszennej
125 g masła
3 żółtka
70 g cukru
20 g drożdży
250 ml mleka
szczypta soli
200 g śliwek
50 g cukru perlistego
 
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem i cukrami. Dodać mąkę, żółtka, miękkie masło, sól, skórkę z cytryny i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, rozwałkować na prostokąt. Ciasto podzielić na 3 pasy. Na środek każdego wyłożyć nadzienie, skleić i uformować 3 długie rulony. Rulony ułożyć i połączyć na kształt ślimaka w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W środek powkładać przekrojone na pół śliwki, całość posypać cukrem perlistym. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż kołacz się zrumieni.

2 komentarze:

  1. Kołacz jak się patrzy. Ze śliwkami to musi być przepyszny


    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja kołacza!
    Śliwki to wspaniały pomysł.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.