Ciasto ucierane z borówkami i cukrem pudrem jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, na oleju, z mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate.
4 jajka
180 g cukru
240 ml oleju
180 ml mleka
380 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
250 g borówki amerykańskiej
cukier puder
W misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, mleko i całość zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do mniejszej formy, w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć borówki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Pycha, polecam dać jeszcze świeżej mięty! 😚😋
OdpowiedzUsuńBardzo lubię borówkowe wypieki!
OdpowiedzUsuńPorywam do porannej kawy...