codzienność

poniedziałek, 2 września 2019

chleb z sezamem na zaczynie biga


W sierpniowej piekarni Amber chleb z przepisu Jacka, na zaczynie drożdżowym z sezamem. Chleb z sezamem na zaczynie biga, to lekki i bardzo smaczny pszenny chleb z chrupiącą skórką, który pasuje do wszystkich dodatków

100 g mąki pszennej
44 g wody
1 g drożdży

 
W misce wymieszać wszystkie składniki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 18 godzin.

cała biga
470 g mąki pszennej
4 g drożdży
330 g wody
10 g soli
50 g sezamu 

 
Składniki chleba bez soli i sezamu wyrobić w misce mikserem na pierwszej prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski. Następnie zwiększyć prędkość, dodać sól i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto odstawić do fermentacji wstępnej na 20 minut w temperaturze pokojowej, a potem zostawić na 20 godzin w lodówce. Przez pierwsze trzy godziny składać ciasto trzy razy, przy drugim składaniu dodać do ciasta sezam. Po tym czasie wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez godzinę. Następnie uformować bochenek i odstawić do wyrastania w cieple na około godzinę. Do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 230º C, po kilkunastu minutach ogrzewania garnka przełożyć do niego wyrośnięty bochenek i przykryć gorącą pokrywką, piec chleb przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180º C, zdjąć pokrywkę i piec chleb przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągnąć chleb z garnka i studzić na metalowej kratce.

11 komentarzy:

  1. Piękności!
    Dziękuję za sierpniowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, w sierpniu warto było piec :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamila pięknie wygląda Twój chleb, miąższ delikatny i dziurkowany. Korzystałaś z mąki 650 czy jaśniejszej. Pytam bo może to kwestia światła, ale może być też mąki. Wygląda jak bułeczka :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas :) M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, moją mąką to 500 i stąd taki bułkowy kolor :)
      Miło razem piec!

      Usuń
    2. Dzięki :) wygląda pięknie :)

      Usuń
  3. Śliczny bochenek i zazdroszczę tak równego i elastycznego miękisz. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gucio, a ja uwielbiam Twoje dziurawe bochenki :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Świetny wypiek i jeszcze smakowity. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie z tym czarnym sezamem się prezentuje:-) Ja sezam odpuściłam. Do kolejnego wypiekania:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczny!
    Dziękuję za wspólny, sierpniowy czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudo Ci się wypiekło :-)Dziękuję za sierpniowe wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.