Makaron, to dobry pomysł na szybki posiłek, może nie zawierać dużo dodatków, tylko sezonowe warzywa. Tak jest też w przypadku makaronu z krewetkami i groszkiem, gdzie najdłużej trwa łuskanie groszku, ale można go przygotować sobie wcześniej. Makaron z krewetkami i groszkiem, aromatyzowany papryczką chili i czosnkiem, z dodatkiem natki pietruszki, jest pyszny i bardzo sycący, to smak lata.
250 g makaronu
125 g groszku
200 g krewetek
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
W malakserze zmiksować oliwę z papryczką chili. Na patelni rozgrzać zmiksowaną oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać obrane krewetki, podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. W czasie przygotowywania krewetek ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, dodać do sosu i wymieszać, podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.