Klasyczne ciasto z dodatkiem ziemniaków, mąki pszennej i jajek, nadziane borówkami amerykańskimi, podane z masłem rozmarynowym i cukrem, to połączenie idealne. Pyszne, mięciutkie ziemniaczane knedle z borówkami i rozmarynem, to doskonały letni obiad, smakuje małym i dużym.
750 ugotowanych ziemniaków
250 g mąki pszennej
1 jajko
sól
250 g borówki amerykańskiej
250 g mąki pszennej
1 jajko
sól
250 g borówki amerykańskiej
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z mąką, jajkiem, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie borówki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
100 g masła
2 gałązki rozmarynu
cukier
2 gałązki rozmarynu
cukier
W garnuszku rozgrzać masło, dodać igiełki rozmarynu i podsmażyć. Knedle podawać z rozmarynowym masłem i cukrem.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńWpraszam się na duużą porcję...
OOOOooooooooooo takie knedle to ja też poproszę
OdpowiedzUsuńI ja poproszę porcję:-) Dla mnie zrobienie knedli to wyższa szkoła jazdy.
OdpowiedzUsuń