Dwukolorowe ciasto z agrestem, jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki, które powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest lekkie, na oleju, dwukolorowe, gdzie jedna część zawiera kakao, a druga mąką ziemniaczaną, która sprawia, że ciasto jest mięciutkie i puchate. Ciasto ucierane z agrestem, jest fanatycznym dodatkiem do kawy, w miejsce agrestu można użyć każdego innego kwaśnego owocu.
4 jajka
180 g cukru
240 ml oleju
180 ml mleka
400 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
20 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
200 g agrestu
cukier puder
W misce ubić jajka z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej, mleko i całość zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia się składników. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać, do drugiej mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masy wykładać naprzemiennie jak szachownicę, w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozłożyć agrest. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Na pewno jest pyszne!
OdpowiedzUsuńA ja w tym sezonie jeszcze nic z agrestem nie zrobiłam...
Letnie ciasto w najlepszym wydaniu
OdpowiedzUsuń