Chłodnik ogórkowy, to idealna zupa na upalne dni. Do przygotowania chłodnika potrzeba niewiele składników i najwyżej kilka chwil. Zupa ze startego ogórka z czosnkiem, szczypiorkiem i dobrym jogurtem doprawionym solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem, wspaniale orzeźwia i dobrze smakuje. Chłodnik można podawać posypany serem feta, w towarzystwie podsmażanych ziemniaków, aby stanowił bardziej sycący posiłek.
400 g jogurtu
2 ogórki wężowe
3 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
sok z cytryny
cukier puder
sól
pieprz
50 g sera feta
Do miski włożyć starte na tarce ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać jogurt, posiekany szczypiorek, całość doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Chłodnik schłodzić przed podaniem. Podawać posypany serem.
Pyszny przepis!
OdpowiedzUsuńRobiłam ten chłodnik bez fety. Następnym razem ją na pewno dodam.