codzienność

czwartek, 8 sierpnia 2019

chłodnik ogórkowy


Chłodnik ogórkowy, to idealna zupa na upalne dni. Do przygotowania chłodnika potrzeba niewiele składników i najwyżej kilka chwil. Zupa ze startego ogórka z czosnkiem, szczypiorkiem i dobrym jogurtem doprawionym solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem, wspaniale orzeźwia i dobrze smakuje. Chłodnik można podawać posypany serem feta, w towarzystwie podsmażanych ziemniaków, aby stanowił bardziej sycący posiłek.

400 g jogurtu
2 ogórki wężowe
3 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku 
sok z cytryny
cukier puder
sól
pieprz
50 g sera feta

Do miski włożyć starte na tarce ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać jogurt, posiekany szczypiorek, całość doprawić do smaku cukrem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Chłodnik schłodzić przed podaniem. Podawać posypany serem. 

1 komentarz:

  1. Pyszny przepis!
    Robiłam ten chłodnik bez fety. Następnym razem ją na pewno dodam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.