Makaron z cukinią i krewetkami, to szybka i smaczna potrawa, złożona z niewielu składników. Ulubiony makaron z podsmażoną cukinią, pomidorami oraz krewetkami, doprawionymi papryczką chili, czosnkiem, podany z kwiatami cukinii i posiekanym szczypiorkiem, to letnie, proste i eleganckie danie.
250 g makaronu
1 cukinia
10 kwiatów cukinii
200 g krewetek
150 g pomidorów koktajlowych
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
1 cukinia
10 kwiatów cukinii
200 g krewetek
150 g pomidorów koktajlowych
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. W malakserze zmiksować oliwę z papryczką chili. Na patelni rozgrzać zmiksowaną oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać obrane krewetki, podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną na plasterki cukinię oraz pokrojone pomidory i podsmażyć. Dodać kwiaty cukinii i całość jeszcze chwilę smażyć. W czasie przygotowywania warzyw i krewetek ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić makaron, dodać do warzyw i krewetek, wymieszać. Makaron podawać z posiekanym szczypiorkiem.
Ach te kwiaty cukinii...Pyszne danie:-)
OdpowiedzUsuńmmmmm....jem oczami!
OdpowiedzUsuń