Pyszne połączenie chrupkiego kruchego spodu z rabarbarem o tropikalnym aromacie, którego nadaje ciastu ananas i wiórki kokosowe. Tropikalna krajanka z rabarbarem upieczona na podstawie przepis z Taste of Home, zyskuje w smaku z każdym dniem i trudno się powstrzymać przed podjadaniem. Ciasto można pokroić na kwadraty i zabrać na piknik lub zapakować do lunchboxu.
130 g płatków owsianych
200 g mąki pszennej
250 g masła
65 g wiórków kokosowych
100 g cukru
szczypta soli
W misce wymieszać mąkę, cukier, płatki, sól oraz wiórki kokosowe, dodać stopione masło i zagnieść do czasu, aż utworzą się grudki. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie 2/3 ilości ciasta, ugnieść.
450 g rabarbaru
250 g ananasa
100 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
cukier puder
W misce wymieszać pokrojony na kawałki rabarbar, ananas z cukrem i mąką. Nadzienie równomiernie rozłożyć na cieście. Całość posypać pozostałym ciastem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C i piec przez około 40 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Ciasto kroić po ostudzeniu, podawać posypane cukrem pudrem.
Tropikalna, ale z rodzimym rabarbarem!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się.
Kocham wszystko co z rabarbarem. I ja się częstuję:-)
OdpowiedzUsuń