codzienność

czwartek, 23 maja 2019

szparagi w szynce z jajkiem


Delikatne w smaku zielone szparagi doskonale pasują do wyrazistej w smaku szynki konserwowej i gotowanych jajek, podane w towarzystwie majonezu. Szparagi w szynce z jajkiem, to proste trzy składnikowe połączenie smaków, danie idealne na przystawkę albo jako lekki posiłek w ciągu dnia. 

250 g zielonych szparagów
10 plasterków szynki konserwowej
4 jajka
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
 
W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane szparagi i gotować do jędrności. Jajka ugotować na miękko, ostudzić i obrać. Plasterki szynki smarować majonezem i owijać nimi szparagi, układać na talerzu. Całość posypać pokrojonym w kostkę jajkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 

2 komentarze:

  1. Aż mam na nie ochotę. Do tej pory robiłam tylko z konserwowych szparagów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi my love!
    Częstuję się ochoczo...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.