Delikatne w smaku zielone szparagi doskonale pasują do wyrazistej w smaku szynki konserwowej i gotowanych jajek, podane w towarzystwie majonezu. Szparagi w szynce z jajkiem, to proste trzy składnikowe połączenie smaków, danie idealne na przystawkę albo jako lekki posiłek w ciągu dnia.
250 g zielonych szparagów
10 plasterków szynki konserwowej
4 jajka
3 łyżki majonezu
sól
pieprz
W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane szparagi i gotować do jędrności. Jajka ugotować na miękko, ostudzić i obrać. Plasterki szynki smarować majonezem i owijać nimi szparagi, układać na talerzu. Całość posypać pokrojonym w kostkę jajkiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Aż mam na nie ochotę. Do tej pory robiłam tylko z konserwowych szparagów.
OdpowiedzUsuńSzparagi my love!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się ochoczo...